az ökológiai
szemlélet szigete

Növényvilág

A terület növényvilága igen változatos, közel ezer fajból összetevődő.

Az Alföld és az északabbra lévő magasabb térszintű területek között álló Börzsöny és Cserhát egy sor növény- s állatfaj elterjedési határterülete.

A terület növényvilágában a védett kosbor, nőszirom, tárnicsfajok szinte teljes skálával vannak jelen, az évszakoknak megfelelően gyönyörködhetünk a fekete- és leány kökörcsin, a hegyi árvalányhaj, a tavaszi hérics, a szártalan bábakalács, a turbánliliom, a nagy ezerjófű, a tavaszi csillagvirág, s mások példányaiban, a májvirág szőnyegében,  míg mellettük más növényféleségek (szirti páfrány, havasalji rózsa, gímpáfrány stb.) csak egy-egy töve, vagy pár méternyi borítása ismeretes.

Talán külön említést érdemel a nemrég felfedezett alhavasi varázslófű, mely hazánk – mindössze második, de messze jelentősebb nagyságú előfordulása.

A lágyszárú fajok mérhetetlen gazdagsága mellett – egyéb jelentőségén túl természetesen botanikai érték a táj több fafajból összetevődő faállománya is.

A Börzsöny gyertyánnal elegyes szép tölgyesei, a szárazabb részek cseresei és mindenekelőtt az ősszel jellegzetes, „börzsöny” színben pompázó – jelentős területarányú – bükkösök oszlopcsarnokai varázsolnak el bennünket.

A Cserhátnak nevét kölcsönző cseresei, tölgyesei, elegyes állományt alkotó erdei kőriseikkel, juharaikkal, berkenyéi, sziljei, termetes galagonyái megragadnak látványukkal, hangulatukkal.

ISMERJE MEG, ÓVJA, OLTALMAZZA A TERMÉSZET ÉRTÉKEIT!