az ökológiai
szemlélet szigete

Táji adottságok

A Börzsöny és a Nyugat-Cserhát az Északi-Középhegység legnyugatibb tájegységei – a Duna és az Ipoly ölelésétől Pest, illetve nagyobb részt Nógrád megye területét foglalja magába.

A Börzsöny szigetként emelkedik ki a viszonylag alacsony környezetéből. A hegység – fennsík nélküli – éles hegygerincekből, hegyes csúcsok tömegéből, meredek hegyoldalakból, mély, „V” alakú völgyekből álló, rendkívül formagazdag terület, mely a fentiekből eredő feltáratlanságának, beépítetlenségének köszönhetően – szinte érintetlennek tűnik hegyszomszédaihoz képest.

Míg a hegység távolabbi sziluettjéből csak avatottabb szemek ismerik fel a 15-18 millió éves – „Vezúv típusú” – vulkán főbb vonásait, alkalmas hegycsúcsról szemlélve már felismerhető a vulkánosság befejező szakaszában működő kráter lavórszerű bemélyedése, a külső és belső palástján sugárirányú völgyekkel szeldelt kaldera képe.

Rendkívüli értékű a hegység kedvező területi elhelyezkedésére visszavezethető vízbősége. A területen több mint 350 forrás fakad, melyek tiszta vizét a szurdokszerű völgyek alján futó sebes folyású hegyi patakok gyűjtik össze, szállítják.

A Cserhátnak a Börzsöny bérceihez képest szelídebb hegyei, hangulatos, barátságos dombvidéke, gyakran ködben úszó patakvölgyei, halastavai, vizenyős rétjei – ezzel a szintén kimagasló vízbősége, kiemelkedő erdősültsége, és maga a két térség találkozása, mindaz, amit e tájegységi, éghajlati adottság jelent, igen gazdag és sokszínű, látványában is szemet gyönyörködtető élővilágnak biztosít életteret.

E változatos életterek találkozásánál van a festői környezetben, dombok ölelésében, egy tengerszem partján meghúzódó kedves, vendégváró település: Bánk, s itt az ÖKO-Land Tábor.