az ökológiai
szemlélet szigete

Zajlanak a VIRTOUR projekt folyamatai

2022. November 18. 00:00

A „Fenntartható és virtuális turizmusfejlesztés a Nógrád-Hont határmenti régióban” elnevezésű Szlovákia – Magyarország Interreg pályázat megvalósításának első eredményei hamarosan láthatóak lesznek.

A bánki jövőbeni fejlesztések megalapozását előkészítő dokumentumok összeállításához szükséges feltáró munka kezdetét vette. A fenntartható kulturális rendezvények pályázati célkitűzéshez szükséges adatgyűjtést a kutatók több szinten végezték. A közelmúltban, a gödöllői Szent István Egyetem hallgatóinak bevonásával, kérdőívezés zajlott Bánkon, Romhányban, Rétságon és a környező településeken. Ennek kapcsán közel háromszáz helyi lakos vagy a térségben tartózkodó látogató mondhatta el véleményét a térségi rendezvényekről illetve tehetett javaslatot a további fejlesztésekre. A kutatócsoport tagjai több, a turizmusban érintett, helyi és járásbeli szereplővel készítettek interjút.
A megkérdezettek között a helyi önkormányzat képviselői, vállalkozók, szállásadók, étterem tulajdonosok voltak, akik megoszthatták turizmussal kapcsolatos eddigi tapasztalataikat, ötleteiket. A külső, terepi kutatásokat természetesen megelőzte a térség társadalmi, gazdasági és környezeti bemutatását szolgáló eddig megjelent szakirodalmak, dokumentumok összegyűjtése, rendszerezése.
A pályázat keretében lehetőség nyílik a szlovák és magyar felek vízgazdálkodási és turisztikai menedzsment terén használt nemzeti minősítési rendszereinek harmonizálására is. A kutatók a tó vízminőségét vizsgáló szakemberekkel készítettek interjút. Konzultációt folytattak a Szent István Egyetem Vízgazdálkodási Tanszékének szakembereivel is. A lakosságot, valamint a turistákat a tó vízminőségére vonatkozó észrevételeit – a fenti témához hasonlóan – személyes kérdőívezés keretében, a hallgatók segítségével gyűjtötték össze. A projekt további részében az így szerzett és egyéb rendelkezésre álló információk rendszerezése, elemzése, valamint akciótervek kidolgozása zajlik/történik majd. (G.I.)