az ökológiai
szemlélet szigete

Mikszáth-kúria

A kúria 1906-ban épült eklektikus, görögös, neoklasszicista stílusban az író, Mikszáth Kálmán fia, ifjú Mikszáth Kálmán tervei alapján.
Benne található az író használati tárgyaival, kézirataival, egyéb emléktárgyakkal, dokumentumokkal berendezett Mikszáth Kálmán Emlékház. A kastély parkja természetvédelmi terület.

Címe: 2658 Horpács, Kossuth út 2.
Tel.: +36 (30) 9757839 (Molnár Zoltán polgármester), +36 (30) 7499469 (Gere Lászlóné gondnok)
E-mail: zolmol@gmail.com
Facebook: Mikszáth Kálmán Emlékház

Szolgáltatások:
• Esküvői fotózás a parkban és a kúriában

********
A nagy író születésének 150. évfordulóján adták át a felújított, bővített állandó irodalomtörténeti kiállítást. Megtekinthetjük az életútját bemutató dokumentumokat, a család fotóit, bútorait, az itt lakók használati tárgyait, emlékeit. Itt láthatók Mikszáth diftériában meghalt kisfia, Jánoska legkedvesebb játékai: a ló, a bárányka és a nyúl, amelyekről megható-szép novellájában is megemlékezett.
Horpács Mikszáthnak valóságos menedék volt. Az idős, egyre súlyosodó betegséggel küszködő ember nyugalomra vágyott, visszatalált atyafiai közé, hajdanvolt gyermekkora meghitten ismerős hangulataihoz, sőt elmenekülhetett a világvárossá dagadó Budapest számára mindjobban idegenné váló környezetéből.
A „fundus ámbitusa” előtt 1999 óta látható a Mikszáth-szobor, a karos lócán üldögélő író alakját ifj. Szabó István formázta meg. A kertben van még egy Mikszáth-portrészobor is és a hagyományos Mikszáth-napok keretében, 2005. október 15-én tartották a Mauks Ilona-szobor avatását, az író feleségét ábrázoló portré szintén ifj. Szabó István alkotása, ahogy a két Horpácson élt jeles férfiú, Nagy Iván és Szontagh Pál mellszobrait is a Nógrád megyei szobrászművész alkotta meg.

Nyitva:
Hétfő: szünnap
Kedd - szombat: 9.00 – 14.00
Előre bejelentett csoportnak más időpontban (vasárnap is) nyitva.

Hírek

Nincsenek hírek ebben a kategóriában